Zprávy dne

Strana 13694

Zemědělci a potravináři Fuksu chválí, ekologové kritizují za lesy

4.10.2011 17:47Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Zemědělské a potravinářské organizace hodnotí práci dnes odvolaného ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS) vesměs pozitivně, ministrovo odvolání nečekaly. Fuksa prý se zemědělci komunikoval, snažil se omezovat byrokracii či bojovat proti erozi půdy. Naopak ekologická organizace Hnutí Duha, která Fuksu dlouhodobě kritizovala za jeho lesnickou politiku, očekává od jeho nástupce zlepšení situace.

Nejcennější značkou světa zůstala Coca-Cola, polepšila si Apple

4.10.2011 17:23Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
New York - Nejcennější značkou světa zůstává nadále Coca-Cola. Nejvyšší růst hodnoty zaznamenala Apple, která se díky tomu dostala do první desítky nejhodnotnějších značek. Technologické značky vévodí první desítce žebříčku a jsou mezi nimi pouze značky ze Spojených států. Za zahraničí je nejvýše japonská Toyota na 11. pozici. Vyplývá to průzkumu zveřejňovaného společností Interbrand.

Fed: Ekonomika USA téměř stagnuje, další škrty už jsou nebezpečné

4.10.2011 17:18Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Washington - Růst americké ekonomiky už se téměř zastavil a hospodářství je na pokraji stagnace. Před společným hospodářským výborem Kongresu to řekl šéf tamní centrální banky (Fed) Ben Bernanke. Fed je podle něj připraven ekonomiku znovu podpořit, Kongres už by ale neměl pokračovat ve výdajových škrtech. Pro tak slabou ekonomiku by to mohlo být nebezpečné.

Trichet: Jsme v nejhorší krizi od druhé světové války

4.10.2011 16:36Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Brusel - Krize, kterou v současné době prochází Evropa, je nejhorší od druhé světové války. Před členy výboru Evropského parlamentu pro hospodářské a měnové záležitosti to řekl šéf Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet. Evropa musí podle něj rychle pokročit v integraci a založit společné ministerstvo financí. Trichet tím dal znovu najevo, že členové EU musejí více spolupracovat.

Kvůli středeční řecké stávce neodletí letadlo ČSA do Atén

4.10.2011 16:27Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Kvůli středeční generální stávce v Řecku neodletí dnešní večerní spoj Českých aerolinií. Jde o let, který měl z pražského ruzyňského letiště odletět ve 22:00 a v řeckých Aténách přistát v časných ranních hodinách. ČTK to dnes řekla mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Americký index SP 500 oficiálně vstoupil do medvědího trhu

4.10.2011 16:21Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
New York - Americké akcie podle indexu S&P 500 krátce po zahájení oficiálně vstoupily do takzvaného medvědího trhu. Tak se označuje období vytrvalého poklesu cen. K nepříznivému vývoji hodně napomohla krize v eurozóně, zvlášť po zprávách, že francouzsko-belgická banka Dexia patrně stojí před krachem a snaží se ji zachránit vlády těchto zemí.

Dopravci plánují promítnout zvýšení DPH do cen jízdenek

4.10.2011 15:23Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Jízdné ve veřejné dopravě v Česku zřejmě příští rok podraží. Dopravci promítnou chystané zvýšení DPH za přepravní služby do ceny jízdenek, shodli se v anketě ČTK. U linek veřejné služby, které objednávají obce a kraje,…

Kalousek letos čeká nižší schodek rozpočtu než 4,6 pct HDP

4.10.2011 15:11Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Lucemburk - Schodek letošního státního rozpočtu bude podle ministra financí Miroslava Kalouska nižší než plánovaných 4,6 procenta hrubého domácího produktu. Tento údaj je pro něj nepřekročitelným mantinelem. O kolik by mohl být nižší, nicméně neupřesnil.

Kalouska těší zájem o dluhopisy pro občany, navýší limit

4.10.2011 15:02Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Lucemburk - Ministr financí Miroslav Kalousek téměř jistě vzhledem k zájmu o státní dluhopisy pro občany rozhodne o překročení desetimiliardového limitu, který byl pro tento projekt určen. Ministr to českým novinářům řekl dnes v Lucemburku, kde se zúčastnil schůzky s kolegy z dalších zemí EU.

Stát chce na daních a poplatcích vybrat o 18 mld. víc než letos

4.10.2011 14:48Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Stát chce v příštím roce vybrat na všech druzích daní a poplatků o 18,3 miliardy korun víc než letos. Celkem by takto chtěl vybrat 561,5 miliardy korun. Jen zvýšená dolní sazba daně z přidané hodnoty, která se od ledna má zvýšit z deseti na 14 procent, má vynést navíc 21,3 miliardy korun. Počítá s tím návrh státního rozpočtu na příští rok.

Odboráři se v tripartitě zaměří na důchody a regionální dopravu

4.10.2011 14:08Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Železniční odboráři se při jednání tripartity zaměří na dva nejdůležitější body, a to podmínky dřívějších odchodů do důchodu a udržení objemu státních dotací do regionální železniční dopravy. ČTK to po jednání nejsilnější odborové centrály, Odborového sdružení železničářů (OSŽ), řekl její předseda Jaroslav Pejša. Na vyřešení obou témat dávají vládě čas do konce října, poté budou opět uvažovat o stávce.

Země EU schválily snadnější sankce pro státy porušující pravidla

4.10.2011 14:07Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Lucemburk - Snadnějšímu uvalování sankcí na státy Evropské unie porušující rozpočtová pravidla už nic nestojí v cestě. Ministři financí členských zemí EU definitivně schválili balík šesti opatření pro boj s krizí a předcházení jejímu opakování v budoucnu, který s takovýmto zpřísněním počítá.
Čtvrtek 19. září 2024 Praha 03:25,New York21:25