Zprávy dne

Strana 13693

Pražská burza v souladu s Evropou roste, PX je znovu nad 900 body

5.10.2011 11:26Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Pražský akciový trh dnes dopoledne částečně maže ztráty z úvodu týdne a v souladu s okolními trhy roste. Hlavní index PX byl kolem 11:00 výše o 1,71 procenta na 906,4 bodu. Burzu táhnou nahoru především bankovní emise, Erste Bank přidala přes pět procent. Výrazně posilují také akcie mediální společnosti CME a technologické KIT digital, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

Samsung usiluje o zákaz prodeje nového iPhonu v Itálii a Francii

5.10.2011 11:10Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Soul - Jihokorejský Samsung Electronics přiostřuje patentový boj s americkou společností Apple. Samsung dnes oznámil, že podá u soudů v Itálii a Francii žádost o zablokování prodeje nového telefonu iPhone 4S firmy Apple, protože porušuje jeho dva patenty vztahující se k mobilním technologiím.

Koruna nepatrně oslabuje k euru a posiluje vůči dolaru

5.10.2011 10:40Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Česká měna dnes dopoledne nepatrně oslabila k euru a naopak zpevnila vůči dolaru. Kolem 10:10 se koruna proti úternímu závěru obchodovala o tři haléře níže na 24,89 Kč/EUR a vůči dolaru naopak o tři haléře posílila na 18,70 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Geithner věří v zachování evropské měnové unie

5.10.2011 10:37Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Washington - Americký ministr financí Timothy Geithner je přesvědčen, že Evropa nenechá padnout svoji měnovou unii. Vyzval však země k agresivnějším krokům k záchraně unie a na podporu finančního systému.

Akcie banky Dexia díky naději na záchranu rostou o 10 procent

5.10.2011 09:59Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Brusel/Paříž - Akcie francouzsko-belgické banky Dexia dnes zahájily obchodování růstem o téměř deset procent díky zprávám, že pro ni vlády Francie a Belgie připravují záchranný plán. Dočasný belgický premiér Yves Leterme dnes připustil i znárodnění belgických bankovních operací problémové banky jako jednu z možností její záchrany.

Merkelová chce dál omezovat podporu solární energie v Německu

5.10.2011 09:47Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová chce dál omezovat podporu solární energie v Německu. Řekla to na regionální konferenci své Křesťanskodemokratické unie (CDU). Německo je světovou jedničkou v produkci elektřiny ze slunce, její výroba je ale bez státních subvencí nerentabilní. Podle Merkelové by tak mohlo být výhodnější solární energii dovážet ze zahraničí.

Česká pozice: Náměstek MPO Hüner končí, vystřídá ho Pazdera z ČEZ

5.10.2011 07:58Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Náměstek ministra průmyslu a obchodu (MPO) Tomáš Hüner (52), který má na starosti průmysl a energetiku, odchází dohodou k 10. říjnu z funkce. Na postu ho vystřídá jaderný expert František Pazdera (63), který nyní vykonává manažerskou funkci zástupce ředitele divize Výroba pro vědu a výzkum společnosti ČEZ. Píše o tom dnes server Česká pozice s tím, že informace z důvěryhodných zdrojů potvrdil sám Hüner.

Merkelová jede do Bruselu jednat o možných řešeních krize

5.10.2011 04:03Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Brusel - Do Bruselu dnes zavítá německá kancléřka Angela Merkelová. Na jednání s Evropskou komisí a europoslanci přijíždí ve velmi vypjaté době, kdy se zejména eurozóna otřásá pod tvrdými údery dopadů dluhové krize.

Vláda dnes projedná odstranění škod po těžbě uranu

5.10.2011 04:01Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Vláda dnes projedná odstraňování škod po těžbě uranu v oblasti Stráže pod Ralskem, které by mělo trvat do roku 2042 a mělo by stát 31,3 miliardy korun. Náklady ale nezatíží státní rozpočet, neboť sanace ekologických škod bude financována z prodeje privatizovaného majetku a dalších zdrojů. Materiál předkládá ministr průmyslu a obchodu (MPO) a ministr financí.

Stovka solárních firem žádá odškodnění za miliardy

5.10.2011 02:30Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Bezmála rok poté, co vláda a Parlament zdanily solární proud a zrušily další výhody pro fotovoltaické elektrárny, se na stát obrátilo už zhruba sto domácích a zahraničních investorů, kteří požadují finanční kompenzaci. Pokud firmy ve sporu se státem uspějí, mohl by rozpočet zchudnout o miliardy korun. Informaci přináší v ranním vydání server Aktuálně.cz.

Úřad EBA chce řešit situaci banky Dexia, bojí se šíření problémů

4.10.2011 20:55Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Brusel - Evropský bankovní úřad (EBA) se bude ve středu zabývat problémy, do kterých se dostal francouzsko-belgický finanční ústav Dexia. EBA chce zabránit šíření problémů na další banky, což by mohlo být potenciálně nebezpečné pro celý bankovní sektor. Řekl to dnes šéf úřadu Andrea Enria. Odboráři už mezitím avizovali, že pokud se Dexia bude muset rozštěpit, patrně se to neobejde bez ztráty pracovních míst.

Apple představil vylepšený iPhone 4 s hlasovým ovládáním

4.10.2011 20:48Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
New York/Cupertino - Společnost Apple dnes představila nový iPhone. Jde o vylepšenou současnou čtvrtou generaci populárního telefonu s pokročilým hlasovým ovládáním. Novinka nese označení iPhone 4S. Kromě ní firma z kalifornského Cupertina představila i novou verzi operačního systému pro mobilní zařízení iOS a nové verze přenosných hudebních přehrávačů iPod Nano a iPod Touch.
Čtvrtek 19. září 2024 Praha 04:06,New York22:06