Zprávy dne

Strana 13687

Senát vrátil sněmovně vládní novelu zákoníku práce

7.10.2011 16:17Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Senát dnes podle očekávání zamítl opoziční většinou vládní novelu zákoníku práce. Odstupné se podle ní má řídit počtem odpracovaných let, předloha omezuje také zaměstnávání na dobu určitou. Návrh se nyní vrátí do sněmovny, v níž má převahu koalice; horní komoru tak může přehlasovat.

Německo uzavřelo dohodu o investicích v Řecku

7.10.2011 16:07Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Atény - Řecko dnes uzavřelo s německou vládní a podnikatelskou delegací dohodu o podpoře investic do tamní ekonomiky, kterou dusí dluhová krize. Němečtí podnikatelé na dvoudenní návštěvě Řecka sjednali investice v hodnotě 2,5 miliardy eur a mají zájem o další investice v sumě 1,5 miliardy eur, řekl po podpisu dohody německý ministr hospodářství Philip Rösler.

Objednávky na státní dluhopisy pro občany překročily 20 miliard

7.10.2011 16:01Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Ministerstvo financí eviduje k dnešní 14. hodině objednávky na spořicí státní dluhopisy za 20,2 miliardy korun. Objem emise pro občany tak bude zřejmě více než dvojnásobný; původně ministerstvo zamýšlelo vydat dluhopisy za deset miliard korun. MF o tom informovalo na facebookovém profilu spořicích státních dluhopisů. Dluhopisy je možné objednávat do dneška.

Řídící výbor ČD odvolal hejtmana Palase z dozorčí rady drah

7.10.2011 15:06Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Řídící výbor Českých drah dnes odvolal moravskoslezského hejtmana Jaroslava Palase (ČSSD) z dozorčí rady dopravce. S odvoláním na vyjádření šéfa dozorčí rady drah Lukáše Hampla to uvedl server iDnes.cz. Palasovo místo zaujme náměstek ministra dopravy Daniel Bartek. Podle ministerstva dopravy se hejtman mohl dostat do střetu zájmů, pokud by ve funkci setrval a hájil zároveň kraje i České dráhy.

Nečas: ČR do obnovy přenosových sítí investuje 2 miliardy eur

7.10.2011 14:21Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Drážďany - Česká republika investuje v příštích osmi letech až dvě miliardy eur (necelých 50 miliard Kč) do obnovy přenosové soustavy tak, aby kapacitně zvládla například připojování obnovitelných zdrojů energie mimo české území,…

BCG: Dražší práce v Číně začíná vracet pracovní místa zpět do USA

7.10.2011 13:30Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
New York - Čína kvůli růstu mzdových nákladů čím dál více ztrácí na atraktivitě a už není automaticky považována za místo, kde lze levně vyrábět. Stává se dokonce, že pracovní místa, která byla v důsledku globalizace přesunuta do Číny, se teď začínají vracet zpět. Zjistila to analýza, kterou vypracovala konzultační společnost Boston Consulting Group (BCG).

Senát zamítl návrh na zvýšení dolní sazby DPH

7.10.2011 12:45Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Senát dnes hlasy především levice zamítl vládní návrh na zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty od příštího roku na 14 procent. Novelu nyní dostanou zpět poslanci. Pokud budou chtít Senát přehlasovat, budou potřebovat přinejmenším 101 hlasů. Peníze vybrané navíc chce vláda použít na rozjezd důchodové reformy. Zvýšení daně zdraží například potraviny.

Penta ovládne firmu, která chystá výstavbu u Masarykova nádraží

7.10.2011 12:36Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Investiční společnost Penta odkoupí většinový podíl ve firmě Masaryk Station Investment (MSI), která se spolu s Českými drahami podílí na přípravě komerční výstavby na nevyužitých pozemcích v okolí pražského Masarykova nádraží. Vstup Penty do developerské společnosti je už prakticky dohodnutý, zbývá doladit jen detaily, řekl na dnešním setkání s novináři projektový ředitel Penty Investments Petr Palička. Podmínky transakce firma neoznámila.

Berlín a Paříž se přou o to, jak přes EFSF rekapitalizovat banky

7.10.2011 12:30Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Berlín - Německo a Francie se nemohou shodnout na tom, jak využít Evropský fond finanční stability (EFSF) k rekapitalizaci bank. Podle zdroje agentury Reuters dává Berlín přednost tomu, aby se záchranný fond použil až jako poslední možnost. Zodpovědnost prý mají jednotlivé země eurozóny a teprve když se jim nepodaří situaci řešit, mohou přijít ke slovu evropské peníze.

Ústavní soud odmítl stížnost na insolvenční řízení se Sazkou

7.10.2011 12:07Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Ústavní soud odmítl stížnost společnosti Gladiolus, za níž stojí firmy Penta a E-Invest, na údajné porušení práv věřitele v insolvenčním řízení s loterijní společností Sazka. Vyplývá to z usnesení soudu, které má ČTK k dispozici. Gladiolus napadl rozhodnutí Městského soudu v Praze o prohlášení konkurzu na majetek Sazky a rozhodnutí Vrchního soudu o odmítnutí odvolání proti němu.

MMF varoval před dopady dluhové krize na východní Evropu

7.10.2011 12:04Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Moskva - Mezinárodní měnový fond (MMF) má obavy z negativních dopadů dluhové krize v eurozóně na východní Evropu. Uvedl to dnes šéf MMF pro Evropu Antonio Borges. Vyzval rovněž východoevropské země k rázným opatřením, která by je před těmito dopady ochránila.

Pražská burza dopoledne rozšířila silné čtvrteční zisky

7.10.2011 11:51Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Pražský akciový trh dopoledne rozšířil silné čtvrteční zisky. Hlavní index PX kolem 11:30 přidal 0,76 procenta na 944,3 bodu. Dařilo se čtyřem největším emisím ve SPAD, vyplývá z výsledků. Trhy ve středoevropském regionu se vyvíjely smíšeně.
Čtvrtek 19. září 2024 Praha 03:44,New York21:44