Zprávy dne

Strana 13685

LN: ČEZ plánuje do roku 2016 uzavřít elektrárnu ve Chvaleticích

10.10.2011 02:44Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Chvaletice (Pardubicko) - Elektrárenská společnost ČEZ plánuje do roku 2016 uzavřít uhelnou elektrárnu ve Chvaleticích na Pardubicku, první dva bloky zřejmě vypne už v roce 2013. Píšou to dnešní Lidové noviny. Rozhodnutí ještě není definitivní, pokud by je však společnost uskutečnila, byl by to od roku 1999 první uhelný blok ČEZ odstavený bez náhrady. Elektrárna Chvaletice zaměstnává 230 lidí.

Svoboda pro E15: Tunel Blanka bude možná levnější o dvě miliardy

10.10.2011 00:42Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Konečná cena za stavbu pražského tunelového komplexu Blanka se možná sníží o dvě miliardy korun na 36 miliard Kč, tunel by mohl být zprovozněn v dubnu roku 2014. V rozhovoru pro dnešní vydání deníku E15 to řekl pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Jednání s Metrostavem má Praha uzavřít tento měsíc podpisem osmého dodatku ke smlouvě, v němž bude termín dokončení i cena.

Ve vlacích kvůli šetření státu ubylo kontrol čistoty

9.10.2011 20:10Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Ministerstvo dopravy a Drážní inspekce kvůli úsporám výrazně omezily kontroly čistoty v tuzemských vlacích. Velkou část kontrolorů propustily, uvedla dnes Česká televize. Ještě loni tito zaměstnanci ve vagonech odhalili stovky závad a udělili za ně pokuty za víc než šest milionů korun.

Merkelová a Sarkozy se shodli na potřebě rekapitalizovat evropské banky

9.10.2011 18:54Zdroj: MediafaxDetail zprávy
Německá kancléřka Angela Merkelová se shodla s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym na potřebě rekapitalizovat evropské banky. Oba to prohlásili na společné tiskové konferenci po jednání v Berlíně.

Sarkozy a Merkelová podpoří rekapitalizaci bank

9.10.2011 18:46Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy se dohodli na posílení evropského bankovního sektoru. Podrobnosti ale ani jeden z nich nesdělil. Kompletní plán, jak stabilizovat eurozónu, prý bude znám do konce měsíce. V minulých dnech se objevily informace, že pohled Berlína a Paříže se značně rozchází, i když Francouzi měli snahu neshody bagatelizovat.

Írán potvrdil, že firmu Gazprom na svém ropném poli Azar nechce

9.10.2011 17:32Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Teherán - Írán vyplnil své předchozí varování a rozhodl, že ruská energetická společnost Gazprom se nebude podílet na rozvoji jeho obřího ropného pole Azar. Uvedla to íránská tisková agentura Fars. Teherán ruský státní podnik obviňuje, že se i přes upozornění s prací na projektu příliš vleče. Írán v září sdělil, že Gazprom z projektu Azar vyloučil. Obě strany se ale dohodly, že konečné rozhodnutí o měsíc odloží.

Potraviny v Česku přes pokles cen ve světě zřejmě nezlevní

9.10.2011 16:26Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - V příštích měsících nelze v Česku podle potravinářů očekávat zlevnění potravin, přestože ve čtvrtek zveřejněný výhled Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) předpovídá v blízké budoucnosti pokles cen na světových trzích. Snížení v tuzemsku znemožní zejména plánovaný lednový růst sazby daně z přidané hodnoty u potravin, upozornili. Někteří analytici sice snižování cen jídla připouštějí, nemělo by však rozhodně být výrazné.

Barroso: Bankrotem Řecka by se krize v eurozóně začala šířit

9.10.2011 16:15Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Berlín - Státní bankrot Řecka by měl nedozírné následky a způsobil by, že krize v eurozóně by se začala šířit na další země. Německému listu Bild to řekl předseda Evropské komise (EK) José Barroso. Řecko čeká, zda mu zahraniční věřitelé schválí další část úvěru, který Atény čerpají od loňského jara. Pokud by Řecko úvěr nedostalo, do poloviny listopadu už bude bez peněz.

Francie, Belgie a Lucembursko se dohodly na záchranném plánu banky Dexia

9.10.2011 14:59Zdroj: MediafaxDetail zprávy
Vlády Francie, Belgie a Lucemburska se dohodly na záchranném plánu francouzsko-belgické banky Dexia. Informovala o tom v neděli agentura Reuters.

Nabídka práce na webu stoupla po prázdninách mírněji než loni

9.10.2011 14:59Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Portál Jobs.cz registruje první mírnou odchylku od dosud pozitivního vývoje pracovního trhu v letošním roce. Proti srpnu se v září zvýšil počet vystavených pozic na plný úvazek pouze o procento na 13.000, zatímco před rokem sedmiprocentní meziměsíční růst korespondoval s obvyklým oživením náboru po skončení prázdnin. ČTK o tom informovala společnost LMC, která spravuje portály Prace.cz a Jobs.cz.

Francie, Belgie a Lucembursko se dohodly na záchraně banky Dexia

9.10.2011 14:50Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Brusel - Představitelé Francie, Belgie a Lucemburska se dohodli na podrobnostech záchrany finančního ústavu Dexia. Konkrétními kroky se bude ještě dnes zabývat správní rada banky, která má teď v rukou osud celého ústavu. Předpokládá se, že banka se rozdělí a některé její součásti se rozprodají. Francouzsko-belgická Dexia tak zřejmě bude první obětí evropské dluhové krize.

Oceněním za ekonomii v pondělí skončí maraton Nobelových cen

9.10.2011 14:37Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Stockholm - Vyhlášením Nobelovy ceny za ekonomii vyvrcholí v pondělí letošní maraton udělování těchto prestižních ocenění. Cena vytvořená švédskou centrální bankou nepatří mezi původní ocenění stanovená průmyslníkem Alfredem Nobelem,…
Čtvrtek 19. září 2024 Praha 18:07,New York12:07