Zprávy dne

Strana 13675

Tomšík: Český bankovní sektor sám o sobě není zdrojem rizik

12.10.2011 14:37Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Český bankovní sektor, v němž je drtivá většina domácích finančních aktiv, je odolný vůči šokům a sám o sobě není zdrojem rizik pro ekonomiku. Zprostředkovaně se mohou projevit nepřímá rizika v případě eskalace problémů mateřských bank. Na konferenci při příležitosti dvaceti let působení České leasingové a finanční asociace na českém nebankovním trhu to řekl viceguvernér České národní banky Vladimír Tomšík.

Holub (ČNB): Česká ekonomika příští rok vzroste o méně než dvě procenta

12.10.2011 14:28Zdroj: MediafaxDetail zprávy
Česká ekonomika v příštím roce vzroste o méně než dvě procenta, uvedl ve středu Tomáš Holub, ředitel sekce měnové a statistiky České národní banky (ČNB), v rozpočtovém výboru parlamentu. Růst bude nižší, než ve své srpnové prognóze ČNB očekávala, informovala agentura Reuters.

Vydavatel WSJE rezignoval, noviny psaly zprávy na zakázku

12.10.2011 13:16Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Londýn - Vrcholový manažer společnosti Dow Jones & Co Andrew Langhoff rezignoval. Ukázalo se totiž, že ekonomický list The Wall Street Journal Europe (WSJE), který firma vlastní, psal články na zakázku jedné z firem. Hranici mezi obchodním vztahem a nezávislou novinářskou prací sice překročil někdo jiný, Langhoff z toho ale vyvodil důsledky pro sebe jakožto klíčového představitele podniku.

Soutěž o nejkvalitnější české internetové obchody má své vítěze

12.10.2011 13:14Zdroj: MediafaxDetail zprávy
Čtvrtý ročník soutěže ShopRoku o nejkvalitnější české internetové obchody má své vítěze, v jednotlivých kategoriích jsou to např. Alza.cz, Elnino.cz, NejlevnejsiPNEU.cz, Esennce.cz nebo Profizoo.cz. Ve středu o tom informoval internetový srovnávač cen Heureka.cz.

Vláda chce návrhy, jak řešit komplikace dostavby Temelína

12.10.2011 13:13Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Vláda chce po ministerstvech a dalších úřadech, aby navrhly řešení takzvaných slabých míst připravované dostavby třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Temelín. Vládá se obává například průtahů při získávání stavebních…

Unijní reforma zemědělství se českým zemědělcům příliš nelíbí

12.10.2011 12:54Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Návrh reformy společné zemědělské politiky, který dnes představila Evropská komise, české zemědělce příliš nenadchl. Agrární komora nevylučuje, že změny nejen že neodstraní, ale ještě prohloubí nerovnosti v dotacích mezi farmáři…

ERÚ šetří Centropol Energy kvůli možným nekalým praktikám

12.10.2011 12:53Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Energetický regulační úřad (ERÚ) zahájil u dodavatele elektřiny a plynu Centropol Energy kontrolu. Důvodem je možné porušení zákazu užití nekalých obchodních praktik vůči zákazníkům při takzvaném podomním prodeji. Oznámil to dnes úřad.

Euro obnovilo růst, hlasování na Slovensku už nevadí

12.10.2011 12:34Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Londýn - Kurz jednotné evropské měny euro postupně smazal ztráty, které utrpěl v reakci na zamítavé hlasování slovenského parlamentu o posílení pravomocí Evropského fondu finanční stability (EFSF) a vydal se vzhůru. Proti dolaru tak euro vystoupilo na zhruba měsíční maximum vysoko nad 1,37 USD. Euro ale zpevňuje i k dalším měnám s tím, jak se vrací optimismus, že eurozóna problémy vyřeší.

Analytici: Slovenské odmítnutí EFSF by nemělo ovlivnit ekonomiku

12.10.2011 12:12Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Úterní odmítnutí změn záchranného fondu eurozóny (EFSF) slovenským parlamentem by nemělo mít negativní dopad na ekonomiku, protože tamní poslanci budou zřejmě znovu hlasovat již ve čtvrtek. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Úterní krok ale podle nich může oslabit pozici Slovenska a potažmo i Česka v Evropě, protože ukázal na menší ochotu nových členských zemí EU účastnit se řešení problémů.

Pražskou burzu dopoledne nahoru táhly akcie energetické firmy ČEZ

12.10.2011 11:44Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Pražský akciový trh dopoledne rostl, hlavní index PX kolem 11:15 zpevnil o 0,78 procenta na 931,5 bodu. Burzu nahoru táhly především akcie energetické společnosti ČEZ. Nejvýraznější zisky si připsaly cenné papíry tabákové firmy Philip Morris, vyplývá z výsledků. Posilovaly také další trhy ve středoevropském regionu.

Kalousek: Deficit veřejných financí letos klesne pod 4 procenta

12.10.2011 11:42Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Deficit veřejných financí by měl letos klesnout pod čtyři procenta HDP. Informoval o tom na dnešním jednání sněmovního rozpočtového výboru ministr financí Miroslav Kalousek. Původně ministerstvo očekávalo pro letošní rok deficit ve výši 4,2 procenta.

Nezaměstnaných Britů je nejvíce za posledních 17 let

12.10.2011 11:42Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Londýn - Počet lidí bez práce ve Velké Británii během září vystoupil na 2,57 milionu, což je nejvíce za posledních téměř 17 let. Míra nezaměstnanosti pak v tříměsíčním průměru do konce srpna podle tamního statistického úřadu činila 8,1 procenta, a zvýšila se tak ze 7,9 procenta, kde byla na konci předchozího měsíce. Dostala se tedy nejvýše od roku 1996.
Pátek 20. září 2024 Praha 02:10,New York20:10