Zprávy dne

Strana 13182

Rizika rozpadu eurozóny vzrostla, řekl šéf Standard Chartered

1.1.2012 15:44Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Londýn/Paříž - Rizika rozpadu eurozóny se zvýšila, protože evropští političtí vůdci zatím žádné smysluplnější řešení dluhové krize nenabídli. Řekl to britskému nedělníku Sunday Telegraph šéf banky Standard Chartered Peter Sands. Naopak guvernér francouzské centrální banky v den desátého výročí zavedení hotovostního eura vyjádřil víru v zářnou budoucnost společné měny, pokud se podaří prosadit dohoda z prosincového summitu Evropské unie.

Itálie zakáže zaplatit v hotovosti více než tisíc eur. Lidé se bouří

1.1.2012 15:39Zdroj: byznys.ihned.czDetail zprávy
Italská vláda chce zlepšit výběr daní. Řada Italů přitom nemá kreditní kartu ani bankovní účet. Hotovostní platbě dávají přednost drobní řemeslníci, například elektrikáři či instalatéři a část firem lidem vyplácí mzdy také na ruku.

Pro světové akciové trhy byl loňský rok nejhorší od roku 2008

1.1.2012 14:46Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Loňský rok znamenal pro světové akciové trhy po dvou letech oživení z krizového roku 2008 studenou sprchu a většina burz zaznamenala nejhorší výkon za tři roky. Vývoj na trzích určil letní propad, který odrážel zásadní změnu očekávání investorů ohledně vývoje globální ekonomiky. Převládly obavy z toho, že svět se pod vlivem dluhové krize v eurozóně vrátí k útlumu a možná i recesi.

MF plánuje kvůli schodku rozpočtu vydat dluhopisy za 101 mld. Kč

1.1.2012 14:38Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Ministerstvo financí chce letos vydat kvůli krytí schodku státního rozpočtu dluhopisy za 101,3 miliardy korun. Vyplývá to z návrhu zákona o státním dluhopisovém programu na úhradu části rozpočtovaného schodku státního rozpočtu České republiky na rok 2012, který byl zveřejněn na vládních internetových stránkách. Zákon, který vláda projednává zpravidla v lednu, umožňuje splatnost dluhopisů až 55 let.

Český maloobchod je méně koncentrovaný než v západní Evropě

1.1.2012 14:31Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Tuzemský maloobchod s potravinami je ve srovnání se západní Evropou méně koncentrovaný a pětice největších obchodníků nemá na českém trhu ani poloviční podíl, zatímco například ve Švédsku ovládají bezmála 90 procent trhu. Vyplývá to ze statistik, které v publikaci Obchod, pohostinství a ubytování v ČR zveřejnila Fakulta mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze.

Podílové fondy loni prodělaly, hlavně ty akciové a smíšené

1.1.2012 14:14Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Většina domácích podílových fondů loni prodělala, důvodem byl propad akciových trhů ve druhé polovině roku 2011. Ve ztrátě byly zejména akciové a smíšené fondy, z nichž některé byly v minusu až o desítky procent. Podílníky vesměs nepotěšily ani dluhopisové a peněžní fondy, jejichž průměrná výkonnost byla okolo nuly. ČTK to zjistila z databáze serveru Penízenavíc.cz k 23. prosinci 2011.

Češi na Silvestra šetřili. Méně telefonovali, posílali i méně SMS zpráv

1.1.2012 14:11Zdroj: byznys.ihned.czDetail zprávy
Češi poslední den roku 2011 více telefonovali než posílali textové zprávy. i tak byl počet hovorů oproti předchozímu roku o pět milionů menší. Zato se potvrdil rozmach chytrých telefonů - objem dat přenesených prostřednictvím internetu v mobilu byl ve srovnání se Silvestrem 2010 dvojnásobný.

Pět optimistických předpovědí pro rok 2012 od muže, který je vnímán jako pesimista

1.1.2012 14:09Zdroj: byznys.ihned.czDetail zprávy
"Nebudu zastírat, že mě k napsání tohoto článku inspirovaly všechny ty (vesměs katastrofické) předpovědi událostí v roce 2012. Dovolím si na oplátku nabídnout 5 scénářů výsostně optimistických, možná téměř utopických," píše Petr Žabža, makléř Patria Direct.

Lidé dali na SIlvestra přednost hovorům před SMS, volali ale méně

1.1.2012 13:48Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Češi během Silvestra a v prvních hodinách Nového roku spíše telefonovali, než posílali krátké textové zprávy SMS. Počet hovorů v mobilních sítích přesto ve srovnání se Silvestrem 2010 klesl o pět milionů na 52 milionů volání. Celkový počet poslaných SMS se meziročně snížil o pět procent na 40 milionů. Vyplývá to z informací operátorů.

Kraj seškrtal větrníky nad Chomutovem, z osmi větrníků zbude pět

1.1.2012 13:38Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Ústí nad Labem - Plzeňská firma APB může postavit v horách nad Chomutovem pět nových větrníků. Ústecký kraj jí dal na konci prosince souhlasné stanovisko ke stavbě větrné farmy Blatno, tři z osmi navrhovaných elektráren ale nepovolil. Blatno je stranou od nejatraktivnější lokality mezi Horou svatého Šebestiána a Vejprty, kde investoři připravují stavbu až 205 větrníků.

Stát na mýtném v roce 2011 vybral přes osm miliard korun, očekával více

1.1.2012 13:20Zdroj: MediafaxDetail zprávy
Více než vybraných 8,13 miliardy korun plánoval stát v loňském roce vybrat na silničním mýtném. Přestože se vybralo o čtvrtinu víc než roku 2010, je to zklamání, protože sazby mýtného loni vzrostly o 25 procent, uvedl ve své zprávě správce systému Mýto CZ.

Na silvestra si Češi nejčastěji telefonovali, potvrdil se nárůst oblíbenosti obrázkových zpráv

1.1.2012 13:08Zdroj: MediafaxDetail zprávy
Zatímco na Štědrý den obyvatelé ČR raději píší krátké textové zprávy, příchodu nového roku vládnou hovory. Vyplývá to ze statistik mobilního provozu, který v neděli zveřejnili telekomunikační operátoři.
Pátek 27. září 2024 Praha 02:22,New York20:22