Zprávy dne

Strana 12373

Fond EFSF potvrdil, že uvolní Řecku slíbené peníze

9.5.2012 21:12Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Brusel - Evropský fond finanční stability (EFSF) Řecku uvolní další část úvěru v objemu 5,2 miliardy eur (asi 131,3 miliardy Kč). Dnes pozdě večer o tom rozhodla správní rada fondu. Část v objemu 4,2 miliardy eur bude uvolněna hned ve čtvrtek, zbylá miliarda až příští měsíc v závislosti na tom, jak ji Řecko bude potřebovat. Uvedla to agentura AP a některá další média.

MF zpřísní pravidla pro poskytován spotřebitelských úvěrů

9.5.2012 20:33Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Ministerstvo financí chce zpřísnit pravidla pro poskytování spotřebitelských úvěrů. Chystá se například zakázat, aby firmy požadovaly bianko směnky nebo ručení domem či bytem při půjčce do několika tisíc korun. Firmy budou muset navíc zjistit, jestli má žadatel o půjčku peníze na splacení. Pokud ne, nebudou mu smět půjčit. Novela by mohla platit od příštího roku, uvedla dnes Česká televize (ČT).

Telefónica představila jako jeden z prvních operátorů vlastní konkurenci Skypu

9.5.2012 20:09Zdroj: byznys.ihned.czDetail zprávy
Zatímco většina operátorů se aplikací na volání přes internet obává, španělská Telefónica nabízí vlastní verzi Skypu nebo Viberu s názvem "Tu Me". Lidé nebudou platit za provolané minuty či poslané SMS, ale za přenesená data.

Lisabon i Madrid slibují pokračovat v rozpočtové konsolidaci

9.5.2012 19:36Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Porto (Portugalsko) - Španělsko i Portugalsko se hlásí k rozpočtové konsolidaci, kterou před časem slíbily ostatním partnerům v Evropské unii, a vyzývají k tomu i Řecko. Povolební situaci v Řecku sice označují za znepokojivou, Řecko by ale podle nich i tak mělo zůstat členem eurozóny.

Evropské akcie oslabily na svá čtyřměsíční minima

9.5.2012 18:22Zdroj: MediafaxDetail zprávy
Nejdůležitější evropské akciové trhy ve středečním obchodování oslabily na svá čtyřměsíční minima. Hlavním důvodem jsou podle agentury Reuters rostoucí politická nejistota ohledně Řecka a navíc problémy ve španělském bankovním sektoru.

Výnosy španělských desetiletých dluhopisů se vyhouply nad šest procent

9.5.2012 18:21Zdroj: MediafaxDetail zprávy
Výnosy klíčových desetiletých španělských státních dluhopisů se ve středu poprvé od poloviny dubna vyhouply nad šestiprocentní hranici. Informovaly o tom agentury AFP a Reuters.

Nokia stála u vzniku Rovia. Tvůrce Angry Birds už má stejnou hodnotu a těží z něj Apple

9.5.2012 18:08Zdroj: byznys.ihned.czDetail zprávy
Finská firma Rovio, tvůrce populární hry Angry Birds, má již přibližně stejnou hodnotu jako Nokia a hodlá vstoupit na burzu. Přitom před deseti lety stála za vznikem firmy právě Nokia. Z Angry Birds však nejvíc těží Apple, nikoliv Windows Phone nebo Symbian, které pohánějí smartphony od Nokie.

Maďarská vláda si od příštího roku hodlá zvýšit příjmy rozpočtu novými daněmi

9.5.2012 17:42Zdroj: MediafaxDetail zprávy
Maďarská vláda plánuje podle ministra hospodářství Györgyho Matolcsyho získat od příštího roku do státního rozpočtu zhruba 130 miliard forintů zavedením daně z finančních transakcí, kterou budou platit banky, jež budou transakce provádět. Informovala o tom ve středu agentura Reuters.

Tajné služby budou moci prověřovat bankovní účty kvůli terorismu, navrhli poslanci

9.5.2012 17:33Zdroj: byznys.ihned.czDetail zprávy
Vojenské zpravodajství a Bezpečnostní informační služba mají mít přístup k údajům podléhajícím bankovnímu tajemství, navrhuje sněmovna. Tento postup se ale má používat pouze v boji proti financování terorismu - a s povolením soudu.

Euro kvůli Řecku a španělským bankám klesá vůči dolaru i jenu

9.5.2012 17:27Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Londýn - Evropská měna dnes klesá a vůči jenu i dolaru se propadla nejníže za několik měsíců. K dolaru euro ztrácí již osmým obchodním dnem za sebou. Důvodem jsou obavy o další politický vývoj v Řecku a stabilitu španělských bank.

Koruna v polovině týdne oslabila na 25,31 CZK/EUR

9.5.2012 17:22Zdroj: MediafaxDetail zprávy
České měně se středeční obchodování příliš nevydařilo, vůči euru oslabila o 0,3 procenta na 25,31 CZK/EUR. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Tajné služby budou mít přístup k bankovnímu tajemství

9.5.2012 17:21Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Zpravodajské služby mají mít přístup k údajům, které podléhají bankovnímu tajemství. Budou k tomu ale potřebovat povolení soudu. Dnes tak rozhodla sněmovna a současně s tím zpřísnila podmínky tohoto přístupu pouze na případy boje s financováním terorismu. Novelu musí ještě projednat Senát a podepsat prezident.
Úterý 24. září 2024 Praha 23:24,New York17:24