Zprávy dne

Strana 11812

Spotřeba zlata ve čtvrtletí klesla na více než dvouleté minimum

16.8.2012 14:52Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Londýn - Celosvětová poptávka po zlatě ve druhém čtvrtletí dosáhla zhruba 990 tun, což je proti stejnému období loni asi o sedm procent méně. Ukazuje to čerstvá statistika Světové rady pro zlato (WGC). Zlato ale dál nakupují centrální banky a podle WGC s dalšími nákupy ještě počítají. Objem poptávky ze strany centrálních bank by tak mohl být letos opět rekordní.

V ČR letos přibude nákupních center, čelí však klesající spotřebě

16.8.2012 14:31Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - V Česku letos sice vznikne výrazně víc nových nákupních center než loni, obchodníci ale musí čelit menší ochotě spotřebitelů utrácet. Nové značky tak míří hlavně do nejlepších obchodních domů a nejatraktivnějších lokalit. Vyplývá to z dnes zveřejněné analýzy realitní poradenské společnosti DTZ.

ČD nakonec moderní railjety na trasu z Prahy do Rakouska koupí. Místo 15 jich však bude sedm

16.8.2012 14:25Zdroj: byznys.ihned.czDetail zprávy
Soupravy railjet mají být uvedeny do provozu v roce 2014. Budou jezdit ve spolupráci s ÖBB a jejich vlaky Railjet na lince Praha - Pardubice - Brno - Břeclav - Vídeň - Graz. Nákupem se ale znovu zabývá antimonopolní úřad.

Dozorčí rada Českých drah odsouhlasila spuštění výroby Railjetů

16.8.2012 14:17Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Dozorčí rada Český drah (ČD) souhlasí s uzavřením smlouvy s rakouskými drahami ÖBB o společném provozu vlaků Railjet od společnosti Siemens. Schválila také spuštění výroby první sedmikusové série podle kontraktu ze září 2011. ČTK o tom dnes informoval mluvčí drah Petr Šťáhlavský. O výrobě zbývajících osmi vlaků se rozhodne nejpozději do poloviny roku 2013.

Polská vláda se zabývá skandálem kolem fondu Amber Gold

16.8.2012 14:13Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Varšava - Polská vláda se dnes mimořádně sešla, aby se začala zabývat skandálem kolem investičního fondu Amber Gold. Ten začátkem tohoto týdne zastavil činnost a vyšetřovatelé zkoumají, zda se fond nedopouštěl nezákonných aktivit. Podle agentury PAP existuje podezření, že fond fungoval na principu pyramidové hry. Mezitím také vyšlo najevo, že má s fondem souvislost i syn premiéra Donalda Tuska.

Britské banky podlomily důvěru v libru. Bristol proto zavádí vlastní měnu

16.8.2012 14:00Zdroj: byznys.ihned.czDetail zprávy
Pokračující skandály bank a nejistota ohledně budoucnosti eura a celého měnového trhu zapříčinily rostoucí nedůvěru v britskou libru. Podnikatelé z anglického Bristolu proto vítají zavedení nového platebního systému.

Představenstvo odvolalo ředitele dopravního podniku Prahy Liche

16.8.2012 12:52Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Představenstvo pražského dopravního podniku dnes odvolalo z postu generálního ředitele Vladimíra Liche. Pro odvolání byli tři členové z pěti. ČTK to řekl člen představenstva a technický ředitel podniku Jan Šurovský. Odvolání Liche ve středu doporučila dozorčí rada podniku, která ho zároveň odvolala z představenstva společnosti.

V Olomouci se začala budovat další protipovodňová opatření

16.8.2012 12:30Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Olomouc - V Olomouci dnes byla zahájena další etapa protipovodňových opatření, která mají obyvatele ochránit od katastrofálních záplav. Stavební stroje již začaly upravovat koryto řeky Moravy v městské části Nové sady a Nový svět. Stavba v úseku v délce půldruhého kilometru přijde na 330 milionů korun. Projekt počítá také se zvýšením a vybudováním nových hrází. Po dokončení této etapy se poté odborníci přesunou do centra města.

Jihočeská agrární komora vítá Český grunt s jihočeskou příchutí

16.8.2012 12:18Zdroj: MediafaxDetail zprávy
Regionální agrární komora Jihočeského kraje považuje projekt Český grunt cz za účinný nástroj na podporu výrobců kvalitních regionálních potravinu. Agentuře Mediafax to řekla ve čtvrtek ředitelka komory Hana Hricová.

ČNB: Váháním se snížením úroků narůstá riziko silnějšího zásahu

16.8.2012 11:58Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Vyčkávání kolem dalšího snížení základních úrokových sazeb může znamenat, že následný krok, k němuž Česká národní banka (ČNB) přistoupí, bude mnohem výraznější. Podle agentury Reuters to řekl viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík. ČNB na konci června snížila základní dvoutýdenní repo sazbu na 0,5 procenta.

Syrská ekonomika je vyčerpaná, přežívá prý jen díky spojencům

16.8.2012 11:57Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Bejrút - Syrská ekonomika je po 17 měsíců trvajících nepokojích totálně vyčerpaná. Nad vodou ji ale stále drží, i přes mezinárodní sankce, pomoc "spřátelených zemí", jako jsou Rusko, Irák, Írán a Venezuela. Jak dnes informovala agentura AFP, je o tom přesvědčena řada odborníků.

Pražská burza dopoledne stagnovala, nedařilo se akciím KB

16.8.2012 11:47Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Pražský akciový trh dnes dopoledne stagnoval. Hlavní index PX byl kolem 11:30 níže o nepatrných 0,03 procenta na 934,6 bodu. Burzu dolů táhly především akcie Komerční banky. Aktivita investorů je zatím nízká. Ve středoevropském regionu rostl pouze varšavský WIG.
Úterý 08. října 2024 Praha 16:17,New York10:17