Zprávy dne

Strana 11770

Svoboda v úterý navrhne radě města změny v dozorčí radě DP

26.8.2012 13:11Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) v úterý radě hlavního města navrhne zúžení dozorčí rady pražského dopravního podniku. Městští radní by podle něj měli jednat o zmenšení dozorčí rady i její personální obměně. Svoboda to dnes řekl v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Prohlásil také, že jako primátor chce být členem výběrové komise, která určí nového ředitele DP.

Na severu Prahy neteče kvůli havárii voda asi 15.000 lidí

26.8.2012 12:39Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Kvůli dnešní havárii vodovodu na křižovatce pražských ulic Evropská a Pražský okruh je aktuálně bez tekoucí vody kolem 15.000 lidí. Havárie nastala v poli, na místě se objevilo šest velkých propadů zeminy. ČTK to sdělil mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Ondřej Pokorný.

ÚOHS zastavil správní řízení s ministerstvem dopravy

26.8.2012 11:39Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zastavil řízení s ministerstvem dopravy, které zahájil na podnět dopravní společnosti Abellio. Firma si stěžovala na podmínky zakázky na státem dotovaný provoz na železniční trati Ostrava - Krnov - Olomouc. Nezaplatila ale kauci. ČTK to zjistila z webu ÚOHS. Úřad se tendrem bude ještě zabývat. Vede řízení na základě podnětu Českých drah. Na zakázku si stěžovalo i Odborové sdružení železničářů (OSŽ).

Gazprom dostane další konkurenci: Zkapalněný plyn se ve velkém chystají vyvážet USA

26.8.2012 10:25Zdroj: byznys.ihned.czDetail zprávy
Revoluce v těžbě břidlicového plynu možná z USA učiní exportní plynárenskou velmoc větší než Rusko. Američané hodlají zkapalněný zemní plyn (LNG) vyvážet hlavně na asijské trhy, o které má zájem Gazprom. USA mají žádosti o povolení na výstavbu LNG terminálů o kapacitě poloviny exportu Gazpromu.

Výkup zlata je v Itálii kvůli krizi na vzestupu. Využívá toho i mafie

25.8.2012 18:52Zdroj: byznys.ihned.czDetail zprávy
Mnoho Italů kvůli krizi nedokáže vyjít, a zbavuje se proto rodinného zlata. Počet obchodů vykupujících zlato se v Itálii za poslední dva roky zečtyřnásobil. Celkem jich je 28 tisíc. Ze situace těží i lichváři a mafie.

Střední třída pod tlakem. Mají vystresovaní Američané co závidět Evropanům?

25.8.2012 15:00Zdroj: byznys.ihned.czDetail zprávy
Když jsem cestoval v Evropě, jasně jsem vnímal, o co menší je tam tlak, kterému společnost čelí. Vyšší daně kompenzuje záchranná síť. Řadu pracujících Američanů dělí od bankrotu rozvod či větší zdravotní komplikace.

Podle Hollandea musí Řecko zůstat v eurozóně

25.8.2012 12:15Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Paříž - Řecko musí zůstat v eurozóně, mělo by ale ještě ukázat, že myslí vážně své závazky týkající se uzdravování státního rozpočtu. Po dnešním setkání s řeckým premiérem Antonisem Samarasem to podle agentury AFP prohlásil francouzský prezident François Hollande.

EKONOM: Ovocná piva český ležák nikdy nepřeválcují, tvrdí šéf Prazdroje

25.8.2012 11:43Zdroj: byznys.ihned.czDetail zprávy
Náš pivovar je turistická atrakce, přibývá hlavně hostů z Asie, chlubí se generální ředitel Plzeňského Prazdroje Douglas Brodman. V rozhovoru pro týdeník Ekonom naznačuje, že firma letos zvýší výstav nad hranici 10 milionů hektolitrů.

Triumf Applu. Samsung musí zaplatit miliardu dolarů za zneužití patentů

25.8.2012 08:38Zdroj: byznys.ihned.czDetail zprávy
Další dějství patentové války výrobců mobilních zařízení Applu a Samsungu vyhrává americký výrobce iPhonů. Kalifornský soud rozhodl, že jihokorejský Samsung zneužil patenty svého rivala a musí mu zaplatit odškodné 1 miliardu dolarů. Apple žádá zákaz některých výrobků Samsungu na americkém trhu.

Další spoluzakladatel Facebooku se zbavuje akcií

25.8.2012 05:21Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
San Francisco - Spoluzakladatel americké internetové společnosti Facebook Dustin Moskovitz prodal za poslední tři dny zhruba 450.000 akcií firmy. Zbavuje se jich prakticky při první příležitosti, dříve je totiž kvůli regulačním opatřením prodat nemohl. Moskovitz se tak stal dalším vysoce postaveným zástupcem Facebooku, který akcie téměř hned prodává.

Energetická agentura teď nevidí k uvolnění rezerv ropy důvod

25.8.2012 04:38Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Paříž - Mezinárodní agentura pro energii (IEA) v současné době nevidí žádné fyzické narušení dodávek ropy, kvůli němuž by bylo možné uvolnit strategické rezervy této suroviny. Řekla to šéfka agentury Maria van der Hoevenová. Popřela tak informace zdrojů, které v pátek tvrdily, že některé země jsou připraveny sáhnout do strategických rezerv už v září.

Samsung musí Applu zaplatit 1,05 miliardy USD za zneužití patentů

25.8.2012 01:44Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
San José (USA) - Jihokorejská elektrotechnická společnost Samsung Electronics musí svému americkému rivalovi Apple zaplatit odškodné v celkové výši 1,05 miliardy dolarů (asi 20,9 miliardy Kč) za zneužití patentů k telefonům iPhone a tabletům iPad. V klíčovém patentovém sporu o tom rozhodl soud v Kalifornii. Verdikt je vnímán jako velké vítězství Applu, i když se firma původně domáhala mnohem většího odškodného.
Středa 09. října 2024 Praha 14:27,New York08:27