Zprávy dne

Strana 11769

BP kvůli bouři zastavuje veškerou těžbu ropy v Mexickém zálivu

26.8.2012 18:52Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Houston - Britský energetický koncern BP kvůli blížící se tropické bouři odstaví veškerou těžbu ropy na plošinách v Mexickém zálivu. Firma už část plošin odstavila, rozhodla se ale zastavit těžbu i na těch zbývajících, protože se mezitím zhoršila prognóza postupu bouře. S evakuací už začaly i další firmy, včetně amerických těžařů Chevron, Murphy Oil či Anadarko Petroleum.

Dejme Řekům víc času, žádá rakouský kancléř. Jinak se z problémů nedostanou

26.8.2012 17:58Zdroj: byznys.ihned.czDetail zprávy
Rakouský kancléř se staví za Řecko. Zadlužená země by podle něj měla dostat odklad na splácení dluhů. Krize je podle Wernera Faymanna už tak daleko, že bez posunutí o pár let nemůžou Řekové těžkou situaci zvládnout. Německo ale jakékoli odklady striktně odmítá.

Jak zastavit plagiáty? Pomoci měla značka Made in Germany. Nyní slaví 125 let

26.8.2012 16:06Zdroj: byznys.ihned.czDetail zprávy
Laciné výrobky nechvalné kvality, které kopírují všechno od hraček, příborů až po stroje, nejsou jen dnešní dominantou Asie. Kdysi tak začínalo i Německo. A jako varování se zrodila značka Made in Germany. Nyní bezplatný reklamní slogan pro malé firmy.

EKONOM: Čína často nadržuje svým firmám, přiznává čínský právník

26.8.2012 16:04Zdroj: byznys.ihned.czDetail zprávy
V Číně nejsou firmy úplně standardní a mají třeba dvě až tři účetní knihy. Jednu pro daňové orgány, druhou pro sebe a tu třetí pro další různá využití, připouští v rozhovoru pro týdeník Ekonom Nicolas Ču, partner kanceláře CMS Cameron McKenna China v Šanghaji.

Analytici: Poraženým ve sporu Apple/Samsung je společnost Google

26.8.2012 15:39Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
San José (USA)/Los Angeles - Poraženým v soudním sporu mezi jihokorejskou společností Samsung Electronics a jejím americkým rivalem Apple je zřejmě společnost Google. Shodují se na tom analytici, kteří komentují verdikt soudu v San José. Ten v pátek rozhodl, že Samsung zneužil několik patentů Applu. Nařídil proto Samsungu, aby Applu zaplatil odškodné 1,05 miliardy dolarů (asi 20,9 miliardy Kč).

Eurozóna si ordinuje závislost. Šéf německé Bundesbanky varuje před tištěním peněz

26.8.2012 15:07Zdroj: byznys.ihned.czDetail zprávy
Spory o směřování ECB se vyhrocují i na veřejnosti. Šéf německé centrální banky se ostře pustil do postupu Evropské centrální banky. Ta podle něj nesmí financovat evropské vlády. "Může to být návykové jako droga," varoval Jens Weidmann.

František Bublan: Korupce v Česku znechucuje investory

26.8.2012 14:41Zdroj: MediafaxDetail zprávy
Podle Františka Bublana (ČSSD) korupce v českém prostředí skutečně znechucuje investory a už je i mezi podniky navzájem. Pro mě jsou zásadní majetková přiznání a chceme zrušit akcie na doručitele, řekl sociálně demokratický poslanec v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Weidmann: ECB pěstuje závislost na odkupech státních dluhopisů

26.8.2012 14:32Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Frankfurt - Evropská centrální banka (ECB) riskuje, že její plán začít s nákupem státních dluhopisů zadlužených zemí eurozóny se změní v závislost. V rozhovoru s německým listem Der Spiegel to řekl šéf německé centrální banky Jens Weidmann. Znovu tak akcentoval hluboké názorové rozdíly, které panují mezi ním a některými ostatními členy vedení ECB, především prezidentem ECB Mariem Draghim.

Peake: Vedení Lesů ČR je zralé na personální změnu

26.8.2012 14:27Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Vedení státního podniku Lesy ČR je zralé na personální změnu. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekla vicepremiérka Karolína Peake. Vláda v červenci přerušila jednání o zprávě z kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu v Lesích ČR. K dalšímu jednání o zprávě kontrolorů si kabinet přizve manažery Lesů ČR i členy dozorčí rady.

ŘSD za tři měsíce vysoutěžilo 53 zakázek za 870 milionů Kč

26.8.2012 14:11Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) při výběrových řízeních na stavební práce, opravy silnic a mostů za poslední tři měsíce vysoutěžilo 53 veřejných zakázek za celkem 870 milionů korun. Vyplývá to z informací zveřejněných ve věstníku veřejných zakázek. Předběžné odhady ředitelství přitom počítaly se sumou přesahující miliardu korun.

Výroba českých skláren se letos může dostat na úroveň před krizí

26.8.2012 14:05Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Tuzemský sklářský a keramický průmysl letos pravděpodobně naváže na loňský růst a přidá na výkonu pět až osm procent. V tržbách by se tak dostal přes 40 miliard korun, což je hranice, kterou odvětví naposled překonalo v roce 2008. ČTK to sdělila Asociace sklářského a keramického průmyslu ČR. Na růstu se z velké části podílí export.

Reuters: Úřady v USA vyšetřují kvůli Íránu německou banku HVB

26.8.2012 13:36Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Milán - Americké úřady vyšetřují německou banku HypoVereinsbank (HVB), která je součástí italské finanční skupiny UniCredit. Podle informovaných zdrojů je HVB podezřelá, že nerespektovala mezinárodní sankce vůči Íránu. Američané takto podezírají více bank, například britskou Standard Chartered přišel podobný prohřešek na stovky milionů dolarů, které musela v USA zaplatit.
Středa 09. října 2024 Praha 14:21,New York08:21