Zprávy dne

Strana 11521

Írán popřel, že by mu výrazně klesl export ropy

14.10.2012 17:05Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Dubaj - Írán popírá, že by mu výrazně klesl export ropy, jak ve své nejnovější zprávě uvádí Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Zástupce Íránu v Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) naopak řekl, že export je stabilní a že ropu z Íránu odebírá více zemí, než si mezinárodní společenství myslí.

Záchranný fond eurozóny teď na pomoc Španělsku nemá dost peněz

14.10.2012 16:35Zdroj: byznys.ihned.czDetail zprávy
Španělský ministr hospodářství Luis de Guindos tvrdí, že do konce roku zemi žádné potíže nehrozí. Dokládá to prý i solidní zájem investorů o španělské dluhopisy. Fond ESM začal fungovat na začátku října.

Záchranný fond eurozóny na pomoc Španělsku nemá peníze

14.10.2012 15:53Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Tokio/Madrid - Stálý záchranný fond eurozóny (ESM) v tuto chvíli nemá dost peněz, aby v případě potřeby poskytl finanční pomoc Španělsku. Pokud by tedy Madrid o pomoc požádal ještě do konce letošního roku, musel by si fond urychleně vypůjčit peníze na trhu. Španělé ale tvrdí, že do konce roku pomoc potřebovat nebudou a upozorňují na poměrně vysokou likviditu, jíž údajně disponují.

Eurozóna jedná o nových možnostech, jak snížit zadlužení Řecka

14.10.2012 14:59Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Tokio - Eurozóna zvažuje nové možnosti, jak snížit zadlužení Řecka. Země má do roku 2020 snížit zadlužení na 120 procent hrubého domácího produktu, dosavadní vývoj ale naznačuje, že se jí to jen těžko podaří. Atény by tak podle činitelů EU mohly nakupovat i své vlastní dluhopisy a využít k tomu peníze ze záchranného fondu ESM.

Tištění peněz žádné zemi neubližuje, reaguje šéf Fedu na kritiku Číny, Ruska a Brazílie

14.10.2012 14:52Zdroj: byznys.ihned.czDetail zprávy
Brazílie, Čína a Rusku tvrdí, že kontroverzní nákupy státních dluhopisů centrální bankou záměrně oslabují dolar na úkor měn mladých tržních ekonomik. Jejich exportéři se pak těžko uplatňují na globálním trhu a zemím se na běžném účtu hromadí kvanta spekulativního kapitálu.

Třetina sklizených jablek v Ústeckém kraji skončí v moštárnách

14.10.2012 14:41Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Ústí nad Labem - Úroda jablek v Ústeckém kraji bude letos průměrná. Pěstitelé odhadují, že třetina sklizně skončí kvůli špatné kvalitě v moštárnách. Ty na severu Čech mají oproti loňsku, kdy ovocnáři zažili výjimečně špatný rok, velmi napilno. Popularita moštu rok od roku roste, proto zemědělci investují do pořízení vlastních moštáren. ČTK to řekl předseda Unie ovocnářů severočeského regionu Milan Hanč.

Šestitisícové Dobřany jako jedno z mála českých měst zlevní vodu

14.10.2012 14:33Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Dobřany (Plzeňsko) - Šestitisícové Dobřany jako jedno z mála českých měst od ledna zlevní vodu. Umožnila mu to desetiletá smlouva s novým provozovatelem, českobudějovickou firmou ČEVAK, která navíc garantuje mimořádné investice do městského majetku. Vodné a stočné se zlevní o dvě koruny na kubík, přitom dnes se pohybuje kolem 60 korun včetně DPH, řekl ČTK starosta Marek Sýkora.

Průmysl na Hradecku ztrácí dech, v pololetí rostl jen o procento

14.10.2012 14:32Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Hradec Králové - Průmysl v Královéhradeckém kraji začíná ztrácet výkon a propouští. Největší průmyslové firmy v prvním pololetí zvedly tržby meziročně jen o jedno procento na 58 miliard korun. Ještě v prvním čtvrtletí přitom vykazovaly růst o 3,4 procenta a za celý loňský zvedly tržby o výrazných 35 procent. Vyplývá to předběžných údajů Českého statistického úřadu. Statistika se v regionu týká 133 firem s více než 100 zaměstnanci.

Veřejných stavebních zakázek je víc, jejich hodnota ale stagnuje

14.10.2012 14:29Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Stát a veřejná správa za letošní tři čtvrtletí zadaly zhruba o 19 procent stavebních zakázek víc než za stejné období roku 2011. Hodnota zadaných tendrů ale stagnovala na 84,8 miliardy korun. Ve srovnání s konjunkturálním rokem 2009 byla hodnota zakázek nižší o 44 procent. Vyplývá to z analýzy, kterou ČTK poskytla inženýrská a poradenská společnost ÚRS Praha.

ČOI: Stížností na řemeslníky přibývá

14.10.2012 14:15Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Stížností na řemeslníky v Česku přibývá, není jich však zdaleka tolik jako například na internetové obchody nebo různé slevové akce. Pochybení se ovšem letos prokázalo jen v každém osmém případě. Česká obchodní inspekce obdržela letos do konce září 2150 podání na služby, zatímco za celý rok 2011 jich bylo 1970. V předchozích letech se na inspektoráty obracela ročně průměrně asi tisícovka spotřebitelů.

Dovoz ojetin do Česka se po prázdninách více než zdvojnásobil

14.10.2012 14:04Zdroj: Finanční novinyDetail zprávy
Praha - Dovoz ojetých aut do Česka se po prázdninách víc než zdvojnásobil. V samotném září import ojetin stoupl meziročně o 126 procent na 25.158 vozů. Proti letošnímu srpnu pak byl nárůst téměř desetinásobný. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů.

Nemovitosti jsou v kurzu. V USA a Německu už klesly reality na zajímavé ceny

14.10.2012 13:59Zdroj: byznys.ihned.czDetail zprávy
Investice do akcií napojených na realitní sektor je opět v hledáčku investorů. V USA už realitní trh našel svoje dno a zajímavé příležitosti lze najít i v Německu. Ceny bytů se tam díky poklesu hladiny mezd a preferenci nájemního bydlení ocitají na nejatraktivnějších úrovních v Evropě.
Úterý 15. října 2024 Praha 00:18,New York18:18